Első rails projekt - első rész

 2009.11.11. 11:47

 Miután feltelepült a rendszer gondolom észrevettétek, hogy egy bitnami rubystack nevű icon került az asztalra(vagy a start menübe, attól függ, hogyan állítottad be). Indítás után egy parancssor indul el, megnyitva a projekt mappánkat.

Készítsük el az első kis programunkat, egy blog-ot. Ezt több részben fogjuk megtenni.

Először is generáljuk le a projektet. Ezt a következő paranccsal tehetjük meg: 

"rails script/generate"

Ezután a kedvenc szerkesztőnkkel nyissuk meg a blog/config/database.yml file-t ( Ain't no markup language ). Elég csak a developement részt kitölteni, a többi maradhat alapértelmezett. Írd be a felhasználónevet, jelszót, ( root, és a jelszó amit a telepítésnél megadtál ) és a portot ( ez nálam 3307). Mentés - bezárás.

vissza a parancssorhoz: "rake db:create" - ezzel létrehozza magának az adatbázis táblát, ha minden jól lett beállítva. Ha nem csak a developement-et töltötted ki, akkor a "rake db:create:all" -al mind a három helyen létrehozod a táblákat.

"cd blog" belépünk a projekt könyvtárába

Most használjuk a rails REST scaffolding-ját, és legeneráljuk első vezérlőinket ( Controller, Helper, Model, Migration, Unit Test, Functional Test )

"ruby script/server scaffold Post title:string body:text"

Már csak annyi a dolgunk, hogy migráljuk az adatbázist:

"rake db:migrate"

Indítjuk el a szervert:

"ruby script/server"

a szerver fut, a http://localhost:3000 címen megnyithatjuk.

http://localhost:3000/posts - itt kreálhatjuk, szerkeszthetjük, törölhetjük a postjainkat.

Folyt. köv.

Címkék: blog projekt rails scaffold

A bejegyzés trackback címe:

https://rubyonrails.blog.hu/api/trackback/id/tr121517578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása